...nasz największy sekret i tajemnica?

...to mleko bakterie podpuszczka i sól

delikatny smak sera bez piżmowego zapachu kozła

 

Polecane produkty

Kozi ser Matołek naturalny 100gr

Kozi ser Matołek naturalny 100gr
Kozi ser Matołek naturalny 100gr

Ser Matołek naturalny/soute to doskonały naturalny kwasowo podpuszczkowy ser kozi z pełnego mleka.

Świeży, delikatny, naturalnie wilgotny, solankowy.

Ser po uformowaniu przez 24 godziny jest ukwaszany w temperaturze 21-23 st.C, a następnie poddany kąpieli solankowej. 

Po nasoleniu i osuszeniu ser Matołek jest i półkowany przez kilka tygodni dni a następnie krojony i przeznaczony do degustacji

 

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 12,99 zł
kg

Kozi ser Matołek z czosnkiem niedźwiedzim 100gr

Kozi ser Matołek z czosnkiem niedźwiedzim 100gr
Kozi ser Matołek z czosnkiem niedźwiedzim 100gr

Ser Matołek to podpuszczkowy ser kozi z pełnego mleka z dodatkiem suszonego czosnku niedźwiedziego. 

 

Dostępność: dostępny na zamówienie

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 12,99 zł
kg

Ser Krzemyk 100gr

Ser Krzemyk 100gr
Ser Krzemyk 100gr

Subtelny i delikatny a zarazem wyrazisty w smaku i zapachu, odpowiednio twardy aby się łupać. Receptura na ser jest odpowiedzią na klasyczne sery twarde. Doskonale nadaje do dań kuchni świata oraz na kanapkiSwoją nazwę zawdzięcza Krzemionkowskiemu Regionowi Prehistorycznego Górnictwa Krzemienia Pasiastego, który 6 lipca 2019 roku został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

16 cm średnicy, 4-5 cm wysokości

Konsystencja:

Twardy, zwarty, łupliwy, śmietankowo glimiasty. Przy konsumpcji ziarnistość przechodzi w gładką wyrazistość na języku i podniebieniu. Potrzebuje kilku chwil na otwarcie bukietu.

Smak i zapach:

Ser dobrze skrywa delikatną woń piżmu, która miesza się z zapachem kwiexcistych łąk i dobrze wysuszonego siana. Po chwili nabiera śmietankowego, łąkowego aromatu z wyczuwalnym elementem wilgoci i frywolną kozią naturą.

Dostępność: dostępny na zamówienie

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 15,99 zł
kg

Kozi ser Matołek 140 gr w oleju z ziołami 185ml

Kozi ser Matołek 140 gr w oleju z ziołami 185ml
Kozi ser Matołek 140 gr w oleju z ziołami 185ml

Wybrane sery kozie na talerzu otrębowym tworzą idealny zestaw dla dwojga. Ser stanowi idealne połączenie z otrębami i stanowi świętnie dobrany zestaw na każdą okazję. Zawiera ser z:

- kozieradką,

- orzechem włoskim,

- pieprzem kolorowym,

- chili,

- naturalny,

- ser wędzony,

Dostępność: dostępny na zamówienie

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 19,99 zł
szt.

Dziesięć serów od Kuterów zestaw prezentowy koza w puzderku

Dziesięć serów od Kuterów zestaw prezentowy koza w puzderku
Dziesięć serów od Kuterów zestaw prezentowy koza w puzderku

Zestaw dziesięć serów od Kuterów w ozdobnym pudełku z logo. Idealne na prezent dla winiarza, piwosza i smakosza serów.

Zawiera wszystkie kozie Sery od Kutery. Atrakcyjny wygląd sprawia że ten zestaw jest uniwersalny na każda okazję 

Dostępność: dostępny na zamówienie

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 139,00 zł
zestaw
  • nowość

Kozi ser Matołek z czarnuszką 100gr

Kozi ser Matołek z czarnuszką 100gr
Kozi ser Matołek z czarnuszką 100gr

Ser Matołek z czarnuszką to podpuszczkowy ser kozi z pełnego mleka z dodatkiem czarnuszki suszonej, która już w Egipcie ze swych właściwości była znana. 

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 12,99 zł
kg

Kozi ser Matołek z kozieradką 100gr

Kozi ser Matołek z kozieradką 100gr
Kozi ser Matołek z kozieradką 100gr

Ser Matołek w to doskonały świeży podpuszczkowy ser kozi z pełnego mleka do którego na rzymską modłę dodaliśmy nasiona kozieradki, które nadają orzechowy posmak w serach.

 

Dostępność: dostępny na zamówienie

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 12,99 zł
kg

Kozi ser Matołek z miętą i ostrymi paprykczkami 100gr

Kozi ser Matołek z miętą i ostrymi paprykczkami 100gr
Kozi ser Matołek z miętą i ostrymi paprykczkami 100gr

Ser Matołek to podpuszczkowy ser kozi z pełnego mleka z dodatkiem ostrych papryczek gochugaru, jalapeno, habanero i mięty.

Jest to nasza kompozycja ostrych papryczek oraz mięty, która nadaje ostrości serowi i lekkości jednocześnie.

 

Dostępność: dostępny na zamówienie

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 12,99 zł
kg

Kozi ser Ricotta 100gr

Kozi ser Ricotta 100gr
Kozi ser Ricotta 100gr

Nasz ser Ricotta to kozi ser deserowy jest produkowany z  koziej serwatki pozostałej po produkcji sera podpuszczkowego, dlatego jest słodkawy w smaku w przeciwieństwie do ricotty wyrabianej z serwatki po twarogowej która zawiera mniej cukrów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek czy pieczywa, a także jako składnik ciast czy pierogów. Jest to ser dedykowany do szpinaku z makaronem.

Rozmiar:

16 cm średnicy i 4 do 7 cm wysokości

Konsystencja:

Miękka i rozpływająca się w ustach. Ma wilgotny i sprężysty miąższ z drobnym i delikatnym ziarnem. Puszysta, delikatna i aksamitna faktura sprawia przy degustacji dużą przyjemność. Skrzep często przypomina obłoczek lub chmurkę i jest bardzo łatwo przyswajalny. Szczególnie polecany dzieciom i osobom dbającym o budowę masy mięśniowej.

Smak i zapach:

Delikatny, kwaskowo słodkawy i lekko twarogowy w smaku, ma świeży zapach i aromat, pozbawiony koziego piżmu.

Dostępność: dostępny na zamówienie

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 7,49 zł
kg

Ruby Haskap żurawina z gruszką

Ruby Haskap żurawina z gruszką
Ruby Haskap żurawina z gruszką

Autorski przepis Serowni Zagaje, Ser Dębowy to wykwintny ser leżakowany typu holenderskiego. Doskonały do wina białego i różowego. W tym przypadku proponujemy wydanie z dodatkiem kozieradki.

Rozmiar:

18 cm średnicy, 10 do 12 cm wysokości

Konsystencja:

Twardy i sprężysty

Smak i zapach:

Ma wyczuwalny słodkawy smak, którego kwasowość jest przykrywana pod nutą goryczy. Pozostawia na kubkach smakowych gasnący gorzki posmak. Dzięki dodatkowi kozieradki ser nabrał słodko-gorzkiego orzechowego wyrazu.

Dostępność: dostępny na zamówienie

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 18,90 zł
szt.
Sonda
Co sądzisz o przejrzystosci strony ?
Blog
koza, owca i bawoli ser

 

koza owca i bawoli serkoza owca i bawoli ser

...skrzep kroimy w tępie wolnym od grave do adagio appassionato, ni za szybko ni za wolno lecz w sam raz

 

Po kolejnym resecie wywołanym przez asteroidy i erupcje wulkanu serowarstwo odradza się na terenach Francji i Włoch około 2000 lat p.n.e. a pierwszym dokumentem szczegółowo przedstawiającym kolejne fazy produkcji sera jest płaskorzeźba sumeryjska nazwana ozdobą mleczarni (około 3000 p.n.e.).

                 Także w Babilonii ser był znany, i należał tam do artykułów luksusowych. Dalszy rozwój umiejętności wytwarzania serów miał miejsce w starożytnym Rzymie gdzie udoskonalono umiejętność wytwarzania serów, przejętą od Greków. Mleko owcze i kozie pozostawiano, aby skwasiło się samo, czasami przyspieszano ten proces mieszając mleko gałązkami z drzewa figowego, dolewając sok figowy lub wrzucając nasiona dzikiego ostu. Ścinanie mleka podpuszczką było znane też Etruskom, którzy według współczesnych badaczy mają najwięcej wspólnego ze Słowianami, i to od nich Rzymianie nauczyli się tej metody, dodając od siebie przyprawianie serów wonnymi ziołami i dodatkami z suszonych owoców i warzyw, oraz wędzenie.

               Z postępem i rozwojem technologii powstała większość najstarszych znanych nam serów, które rozpoczęto wytwarzać około XIV w., w dużej mierze ich produkcją zajmowali się mnisi. Zasady wyrobu sera cheddar zostały opracowane w XIX wieku i wpłynęły one znacznie na metody produkcji większości serów.

Pierwsza produkcja przemysłowa sera ruszyła 3 lutego 1815 w Szwajcarii. Do Polski serowarstwo z owczego mleka po niemalże 9 tys. lat wtórnie dotarło zza Karpat, z terenów Wołoszczyzny. W XIX w. nowe receptury na produkcję serów żółtych przywieźli imigranci z Niemiec, Holandii i Szwajcarii. Łącznie istnieje ok. 4000 gatunków serów, z czego w Polsce w okresie 1948-2019 wytwarzanych było ponad 600" w tym kilka serów od Kuterów.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl