Sery od Kutery

  • Serownia Zagaje
  • produkty naturalne
  • kozie owcze krowie sery zagrodowe
  • lokalny producent
  • wyrabiane z pasją i sercem
Jak kozy i owce krajobraz rajski pielęgnowały
Skąd jednooki Cyklop pochodzi? I czemu był samotnym olbrzymem co pieczę nad stadem kóz i owiec trzymał a od ludzi stronił?

 

Jak kozy i owce krajobraz rajski pielęgnowały

 

Patrzę, że dolinę te miłe manowce

Śnieżnym okryte runem napełniają owce;

Widać chaty i stanie, gdzie się kryą trzody,

Iw koło otoczone drzewami zagrody.

   

Widać stwórca(y) miał plan wyższy, bo na ziemi ład przestrzenny przy pomocy kóz i owiec raczył był zakładać. Widać miał On na uwadze ciszę, spokój, ład i harmonię. Dopiero nieco później i na północ, a dokładnie na Bałkanach jakieś 2000 lat p.n.e. bawoły podniosły swą mleczność do poziomu kozy i zostały … pierwszymi krowami. Stało się tak dzięki sumiennej pracy hodowlanej wioskowych genetyków walczących o mleczność gatunków po boskiej transfuzji wiedzy serowarskiej i chęci zażywania tego specjału.

 

Skąd jednooki Cyklop pochodzi? I czemu był samotnym olbrzymem co pieczę nad stadem kóz i owiec trzymał a od ludzi stronił?

 

Tak to małe przeżuwacze pomogły bogom Grecji, Sumeru i Edenu rajski krajobraz pielęgnować, przez zielska spożycie namiętne i prace polowe bawołów. A że to diabelskie stworzenie jak niektórzy powiadają inteligentne są nie lada i przekorne mocno nadokuczać lubiące. Miotłą i gazetą nie pogardzi gdy braki celulozy w diecie uzupełnić pragnie lub ciekawość zaspokoić. Znakiem bóg i diabeł w jednej graja orkiestrze by mleko pełne wonią łąk zielonych przesycone do Serowni Zagaje wzorem Cyklopa dostarczać i tam wyrobu prawdziwych kozich, owczych, krowich, serów od Kuterów oczekiwać.

 

czytaj całość »

Polecane produkty

Sonda
Co sądzisz o przejrzystosci strony ?
Blog
koza, owca i bawoli ser

 

koza owca i bawoli serkoza owca i bawoli ser

...skrzep kroimy w tępie wolnym od grave do adagio appassionato, ni za szybko ni za wolno lecz w sam raz

 

Po kolejnym resecie wywołanym przez asteroidy i erupcje wulkanu serowarstwo odradza się na terenach Francji i Włoch około 2000 lat p.n.e. a pierwszym dokumentem szczegółowo przedstawiającym kolejne fazy produkcji sera jest płaskorzeźba sumeryjska nazwana ozdobą mleczarni (około 3000 p.n.e.).

                 Także w Babilonii ser był znany, i należał tam do artykułów luksusowych. Dalszy rozwój umiejętności wytwarzania serów miał miejsce w starożytnym Rzymie gdzie udoskonalono umiejętność wytwarzania serów, przejętą od Greków. Mleko owcze i kozie pozostawiano, aby skwasiło się samo, czasami przyspieszano ten proces mieszając mleko gałązkami z drzewa figowego, dolewając sok figowy lub wrzucając nasiona dzikiego ostu. Ścinanie mleka podpuszczką było znane też Etruskom, którzy według współczesnych badaczy mają najwięcej wspólnego ze Słowianami, i to od nich Rzymianie nauczyli się tej metody, dodając od siebie przyprawianie serów wonnymi ziołami i dodatkami z suszonych owoców i warzyw, oraz wędzenie.

               Z postępem i rozwojem technologii powstała większość najstarszych znanych nam serów, które rozpoczęto wytwarzać około XIV w., w dużej mierze ich produkcją zajmowali się mnisi. Zasady wyrobu sera cheddar zostały opracowane w XIX wieku i wpłynęły one znacznie na metody produkcji większości serów.

Pierwsza produkcja przemysłowa sera ruszyła 3 lutego 1815 w Szwajcarii. Do Polski serowarstwo z owczego mleka po niemalże 9 tys. lat wtórnie dotarło zza Karpat, z terenów Wołoszczyzny. W XIX w. nowe receptury na produkcję serów żółtych przywieźli imigranci z Niemiec, Holandii i Szwajcarii. Łącznie istnieje ok. 4000 gatunków serów, z czego w Polsce w okresie 1948-2019 wytwarzanych było ponad 600" w tym kilka serów od Kuterów.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl