Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Kozi ser Matołek naturalny 100gr

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 12,99 zł 12.99
Cena w innych sklepach: 15,00 zł
ilość kg
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Ser Matołek to tradycyjny świętokrzyski ser kozi o łagodnym kwasowo podpuszczkowy smaku sera lecz bez piżmowego aromatu.

Smak Matołka zależy głównie od bogatej i różnorodnej zawartości pożywienia kóz dających mleko najwyższej jakości. Ważny wpływ na smak ma rodzaj bakterii, podpuszczki i sól jak również zioła i przypraw. Czas leżakowania, jaki spędza na półce to 30 dni w temperaturze nie przekraczającej 8-10 st. C. i wilgotności 95%. W tym przypadku jedyny dodatek to kozieradka.

Konsystencja:

Wilgotny, sprężysty i zwarty. Prawie niewyczuwalne ziarno. Posiada nieliczne dziurki o strzępiastym kształcie w rozmiarze 1 – 4 mm. Są one dość nieregularne. Nasze mleko przed pasteryzacją nie jest "stanadaryzowne" czyli pozbawiane tłuszczu do poziomu białka. Dzięki temu nasze sery zawierają pełne spektrum i wszystkie właściwości jakie dała natura w postaci pełnego koziego mleka.

Smak i zapach:

Świeży, delikatny, naturalnie wilgotny, lekko słonawy. Jesteśmy znani z tego, że aromat koziego piżmu jest bardzo delikatny i nienachalny a wręcz nie wyczuwalny. W procesie formowania skrzepu do masy serowej dodaliśmy tylko szczyptę serducha.

Przechowywanie/Leżakowanie:

Sery są przechowywane i leżakowane w temperaturze 8 – 10 °C. Po nasoleniu i osuszeniu ser Matołek jest i półkowany przez kilka tygodni dni a następnie krojony i przeznaczony do degustacji. Dzięki tradycyjnym zabiegom i dojrzewaniu ser zachowuje swoją świeżość nabierając jednocześnie nieco głębi i odrobinę wyrazu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl