Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

sr. Matołek z pieprzem kolorowym

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 79,90 zł 79.90
ilość kg
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: Serownia Zagaje
Kod produktu: 55D9-936EF

Opis

Ser Matołek to tradycyjny świętokrzyski ser kozi o łagodnym kwasowo podpuszczkowy smaku sera koziego  wykonanego z pełnego mleka.

Delikatny w smaku i prawie bez piżmowego zapachu koziego, który po chwili smakowania dyskretnie pojawia się lecz nie drażni podniebienia swoją natarczywością a łagodnie pojawia się podkreślając swój harakter. Posiada zwartą acz delikatną konsystencję sera, który przed sprzedażą leżakuje a następnie jest krojony i pakowany do sprzedaży. Dzięki szczególnej budowie tłuszczów oraz kwasów omega ser ma bardzo długi termin przydatności do spożycia. Jednocześnie dzięki zastosowaniu szlachetnych bakterii starterowych Ser Matołek dojrzewa, ujawniając swój charakter i zaledwie po kilku tygodniach od stworzenia ujawnia swoją głębię, delikatny smak i wspaniały aromat.

Smak Matołka zależy głównie od bardzo bogatej zawartości  składników podawanych w paszy, rodzaju bakterii, podpuszczki naturalnej, oraz ziół i przypraw oraz czasu leżakowania, jaki spędza na półce w temperaturze nie przekraczającej 8-10 st. C. i wilgotności 95%. W tym przypadku jedyny dodatek to jest to sól i pieprz kolorowy.

Rozmiar:

18 cm średnicy i do 12 cm wysokości

Konsystencja:

Wilgotny, sprężysty i zwarty. Prawie nie wyczuwalne ziarno. Posiada nieliczne dziurki o strzępiastym kształcie.

Smak i zapach:

Świeży, delikatny, naturalnie wilgotny, lekko słonawy i orzeźwiający. Naturalnie ukwaszany i  solony w solance, której skład jest stale kontrolowany niewątpliwie nadaje smaku. Solanka składa się z wody, serwatki i soli kamiennej nie jodowanej a ich proporcje stoją za niepowtarzalną głębią serów kwasowo podpuszczkowych.

Kozi Ser Matołek posiada nieliczne dziurki o rozmiarze pomiędzy 1 – 4 mm. Są one nieregularne a dzięki zastosowaniu w produkcji mleka pasteryzowanego nasze produkty są bezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży.

Przechowywanie/Leżakowanie:

Sery są przechowywane i leżakowane w temperaturze 8 – 10 °C. Po nasoleniu i osuszeniu ser Matołek jest i leżakowany na pułkach przez kilka tygodni dni a następnie krojony i przeznaczony do sprzedaży. Dzięki tradycyjnym zabiegom pielęgnacyjnym i dojrzewaniu ser zachowuje swoją świeżość stopniowo nabierając głębi i wyrazu.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl